Daniil Kvyat. Foto @RedBull Contentpool
Daniil Kvyat. Foto @RedBull Contentpool

Kvyat werd genegeerd door AlphaTauri

Daniil Kvyat vroeg in de opwarmronde meermaals aan zijn engineers of hij naar binnen kon komen voor slicks. Maar ook na meerdere keren vragen bleef zijn team hem negeren. En hier is waarom.

De periode voorafgaand aan de startlichten was afgelopen weekend in Hongarije wel de meest opzienbarende sinds lange tijd. Allereerst was daar de slide van Max Verstappen in de bandenstapel. Vervolgens was daar de formation lap waar meerdere coureurs hun twijfels hadden of ze wel goed hadden gedaan aan het kiezen voor de Intermediates in plaats van de droogweer band.

Als eerste hoorden we Daniil Kvyat vragen om nieuwe banden. Geen reactie. “We zouden een gigantische tactische slimme zet kunnen doen”, aldus Kvyat, maar wederom geen reactie. Ondertussen hoorden we de beide Haas-auto’s praten met hun engineers over dezelfde vraagstukken, daar werd wel gereageerd met “kom maar naar binnen, we gaan wisselen”. Geweldige call zou je zeggen, zeker toen ze even later als derde en vierde in het veld reden. Maar bij Kvyat is nooit een enkele respons gekomen.

Het team van AlphaTauri kende namelijk de FIA regels die sinds juli 2016 zijn opgelegd in Art 27.1 van de Sporting Regulations. Deze regel luidt: “With the exception of the period between the start of the formation lap and the start of the race, there will be no limitations on messages teams send to their drivers either by radio or pit board”. Ze moesten dus wel stil blijven, enkel als Kvyat ZONDER call van het team naar binnen was gereden, was het legaal gebleven.

Dit was uiteindelijk ook de reden voor de straffen bij Haas die ze in plaats van twee, maar één punt opleverden. Maar in the end: misschien waren ze zonder die call wel niet in de top-10 geëindigd dus wie zal het zeggen.

Gesprek Haas:

Magnussen: Ah, we’ve done the wrong thing. It’s already a dry line.
To Magnussen: Understood, Kevin, understood. What do you want to do?
To Magnussen: So we’ll do the start and then we’ll figure it out, Kevin.
Magnussen: Copy that.
To Magnussen: OK Kevin I think we’ll box now. Box now.
Magnussen: Yeah I agree. Box now, box now.
Magnussen: For dry, yeah? For dry?
Magnussen: Box now for dry.
To Magnussen: Yeah we’re boxing for dry.
Magnussen: Box. Box for dry.
Grosjean: Track is drying a lot already.
Grosjean: I’m almost tempted to box and put slicks.
To Grosjean: Box, Romain, box.
To Grosjean: Box, Romain, box.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email