@Peter Vogel
@Peter Vogel

Geheim snelle pitstops van Red Bull ontrafeld

Dat Red Bull Racing zijn monteurs wel een klopje op de schouder mag geven is bekend, zeker na de gereden Grand Prix in Hongarije waarbij Max Verstappen zijn pre-formation lap aanving vanuit de bandenstapel. Maar naast snel kunnen repareren, zijn ze ook snel in de pitstops. En hier is waarom..

In een race is het heel normaal dat een pitstop tussen de 2.0 en 3.0 seconden duurt, afhankelijk van hoeveel risico een team wil nemen bij de stop. Red Bull is een van de teams die regelmatig pitstops maakt onder de 2 seconden, vorig jaar in Brazilië lukte het ze zelfs een nieuw record neer te zetten. Een pitstop in Brazilië duurde bij de auto van Max Verstappen maar een schamele 1.82 seconden.

Deze snelheid heeft allereerst te maken met de mate waarin de monteurs op elkaar zijn ingespeeld maar niet in de laatste plaats ook met het materiaal waar ze mee werken. Er wordt gebruik gemaakt van een tweetal kriks (voor en achter), meerdere wheelguns en gereedschap om aerodynamische aanpassingen te doen indien nodig. Waar het het vaakst fout gaat, en dus tijdverlies oplevert, is met de wheelguns. Om de kans op fouten zo veel mogelijk te minimaliseren heeft het team van Red Bull dit jaar bevestigd dat ze gebruik maken van een nieuw smeermiddel in de wheelguns dat de ‘consistentie en efficiëntie’ van de pitstops beter maakt.

Hun partner ExxonMobil heeft deze olie onwikkeld en dit smeermiddel zorgt ervoor dat de krachten die vrijkomen bij het los- en vastdraaien van de wielmoeren beter worden verdeeld. Hierdoor kunnen ze ook sneller worden aangedraaid. Ook zorgt deze olie ervoor dat er minder resten achterblijven op de outfits en helmen van de Red Bull monteurs. Christian Horner, teambaas van Red Bull, is zeer verheugd over deze ontwikkelingen bij partner ExxonMobil: “Het is geweldig om te zien hoe de technologische samenwerking met ExxonMobil zich blijft ontwikkelen en blijft zorgen voor betere prestaties, zelfs op de meest bijzondere manieren. Dit nieuwe smeermiddel benadrukt onze focus op innovatie, maar onderschrijft ook hoe belangrijk we de veiligheid en gezondheid van iedereen binnen het team vinden.” aldus Horner.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email